Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

13 augustus 2018

Slochteren – Op 1 september gaan Slochteren en omgeving meer dan 100 jaar terug in de tijd. Op deze speciale zaterdag wordt voor de 22ste keer de Fraeylema Koetsentocht georganiseerd.

Voor liefhebbers van historie, antiek gerij, paarden, oldtimer automobielen uit de jaren ’20 en het fraaie Groningse landschap een unieke gelegenheid dit culturele erfgoed van dichtbij te bewonderen. De Fraeylema Koetsentocht is 25 kilometer lang, vertrekt om 10.30 uur bij manege “De Woldstreek” in Schildwolde en eindigt tussen 16.00 en 16.30 uur bij De Fraeylemaborg in Slochteren. Een bezichtiging meer dan waard!

Het niveau van dit Fraeylema evenement is zeer hoog. U ziet ter plaatste en onderweg de mooiste ornamenten van perfect onderhouden historische aanspanningen, glanzend gepoetste paarden, traditionele tuigen en antieke kleding, meestal in het bezit van verzamelaars.

Onderweg zijn twee stops: om ca. 12 uur zijn de rijtuigen en koetsen opgesteld bij één van de oudste kerken van de provincie, Hoofdweg 33 in Hellum. De kerk is open voor bezichtiging; daar treedt ook het zangkoor “De Parelzangers” op. De tweede stop is tussen 13.00 en 14.00 uur bij de Beereshoeve, Zuiderstraat 26 in Noordbroek. Daar is ook een miniwijnproeverij. De beide stops bieden de gelegenheid de paarden te aaien, informatie te krijgen over de rijtuigen, paarden en oldtimer auto’s.

Veelzijdige show
De stoet bestaat uit 5 oldtimer auto’s, 25 museale rijtuigen uit de tijd dat de adel en plattelandsbewoners zich verplaatsten met paard en wagen: een barouche, de imposante bierwagen van Poelman, getrokken door Hongaarse koudbloedpaarden, boodschappenwagens voor uitstapjes en theevisites, 4 kapitale postkoetsen met zitplaatsen bovenop en binnenin en de “Commandeurskoets” van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij. Op het terrein achter manege “De Woldstreek” worden de aanspanningen door een jury van de Vereniging Traditioneel Gerij beoordeeld op veiligheid, authenticiteit, conditie van paarden en tuigage. Harry’s Horse, de bekende groothandel voor paardensportartikelen, stelt voor alle koetsiers complete poetskisten beschikbaar. De Stamboekvereniging Het Groninger Paard, een massief, krachtig, werkwillig warmbloedpaard dat wordt gebruikt voor alle takken van de paardensport, bereidt zich voor op een demonstratie. Eigenaars van authentieke aanspanningen, die mee willen doen, kunnen zich nog tot 30 augustus aanmelden bij Roel de Vries: r.de.vries@kpnplanet.nl

Voor het oorspronkelijke artikel:

Historische koetsentocht door omgeving Slochteren op zaterdag 1 september

Foto: Facebook koetsentocht