NAWOORD 24STE FRAEYLEMA KOETSENTOCHT – 31 AUGUSTUS 2019

NAWOORD 24STE FRAEYLEMA KOETSENTOCHT - 31 AUGUSTUS 2019

De jaarlijkse Fraeylema Koetsentocht met historisch, museaal gerij ging ook dit jaar weer langs een deel van de uitgestrekte Groningse veengebieden, monumentale Oldamster boerderijen, borgen en rentenierswoningen van de Woldstreek. Het weer werkte perfect mee en dat is zichtbaar genieten van het ruimtelijke en landelijke leven dat Groningen te bieden heeft. De route was met veel zorg samengesteld en voerde onder meer langs fraaie dorpen, kerken, slingertuinen en buitenplaatsen. De tocht was het levende bewijs van illustraties uit een nostalgisch verleden van Anton Pieck!

Vanwege de voorspelde warmte was het programma aangepast; het vertrek vanaf Manege de Woldstreek in Schildwolde en de aankomst bij de Fraeylemaborg waren een uur vervroegd. Ook de oldtimer auto’s en rijtuigen presenteerden zich niet bij de Fraeylemaborg, maar reden erlangs, waardoor het einde van de tocht met twee uur vervroegd was.

Publiek als onderdeel van een markant Gronings beeld

Het publiek genoot zichtbaar van de fraaie parade met prachtige koetsen en rijtuigen, deelnemers in bijpassende historische kledij en de tot in detail onderhouden oldtimer auto’s. Paarden- en rijtuigenkenner Bé Bekkering gaf bij de Fraeylemaborg gedetailleerde informatie over de herauten op het Groninger paard, de historische aanspanningen, de paarden- en pony’s, die voor de wagens liepen en de oldtimers uit de autobranche. Het Groninger paard dat koel is in het hoofd, is een ideaal ras om zo’n druk bezochte tocht voor te gaan, want ook daar wordt tot in detail op gelet: iedereen wil graag veilig thuis komen en dat is ook dit jaar weer perfect gelukt. De lunchpauze bij ’t Hof van Scharmer gaf de bezoekers de gelegenheid het kleurrijke en historische geheel van dichtbij te bewonderen.

Prijzen schoonste geheel

De prijsuitreiking voor het schoonste geheel is gebaseerd op veiligheid en originaliteit. In de basis moet alles kloppen. Het is tenslotte  een rijdend museum, waar het gaat om het mooiste beeld van alle deelnemers: er mogen geen mankementen zijn, de paarden moeten goed zijn ingespannen, rijtuig, tuigage en paarden moeten er netjes gepoetst, schoon uitzien en geen gebreken hebben, de kleding van koetsiers en passagiers moet zijn afgestemd op het oorspronkelijk gebruik. De prijzen voor de Koetsentocht, aangeboden door de Fraeylemaborg, zijn in groepen verdeeld.

  • Schoonste geheel enkelspan pony’s: het fraaie lichtgewicht recreatierijtuig met soms een lederen kap is de phaeton van J. Oude Avenhuis uit Hoge Hexel, gemeente Wierden, Overijssel.
  • Schoonste geheel enkelspan paarden: phaeton prins Albert, bouwjaar 1910, vernoemd naar Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha, echtgenoot van koningin Victoria. Eigenaar R. de Vries uit Siddeburen, Groningen. Veel gebruikt op boerderijen in Groningen.
  • Schoonste geheel meerspan paarden: de Landauer van Th. Uil uit Bierum, gemeente Delfzijl. Een plezierrijtuig met lage instap dat aan het eind van de 19de eeuw werd gebruikt bij uitstapjes en theevisites.
  • Schoonste geheel meerspan pony’s, dames phaeton van L Goudeket uit Hoornsterzwaag, gemeente Heerenveen. Een park- en familierijtuig met lage instap en spatschermen rond de wielen om de dameskleding te beschermen tegen opspattende modder.

Na afloop van het evenement stond er voor de deelnemers, organisatie en sponsors een warme maaltijd en een drankje klaar in Manege De Woldstreek in Schildwolde. Zoals ieder jaar is er ook nu erg hard aan gewerkt om zo’n goed georganiseerd evenement te organiseren en op de been te brengen. Veel dank en grote waardering gaan uit naar het bestuur en alle vrijwilligers van de Fraeylema Koetsentocht.

 

2 september 2019