25-JARIGE JUBILEUMTOCHT – 19 september 2020 Persbericht 1-2020

25-JARIGE JUBILEUMTOCHT – 19 september 2020

Voor de Fraeylema Koetsentocht is 2020 een bijzonder jubileumjaar, ondanks de uitbraak van het Corona virus. De tocht wordt op 19 september verreden. 25 Jaar geleden stak een groepje notoire liefhebbers van de paarden- en mensport hun hoofden bij elkaar om een koetsentocht te organiseren met een collectie historische rijdende museumstukken uit het begin van de vorige eeuw. Dit unieke plan, in 1995 opgezet door Co van Rooien, Roel de Vries en Dirk de Vries heeft de provincie Groningen en het middeleeuwse  landgoed de Fraeylemaborg in Slochteren jarenlang prominent op de kaart gezet; daarnaast heeft een groot publiek kunnen genieten van dit unieke rijdend materieel, getrokken door verschillende rassen glanzend gepoetste paarden of pony’s.

Het bestuur van de Fraeylema Koetsentocht heeft zich ook dit jaar niet klein laten krijgen door het Corona virus en is enthousiast gestart met de benodigde voorbereidingen. Voor zover nu al bekend kan het toegestroomde publiek opnieuw met volle teugen genieten van een fraaie collectie van minimaal 20 historische aanspanningen van postkoetsen, jacht- en boerenwagens, kerkbrikken, barouches, paardenomnibussen en huifkarren. Pronkjuwelen die over het algemeen in het bezit zijn van verzamelaars. De Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij controleert de veiligheid, authenticiteit van rijtuig en kleding en de conditie van paarden en tuigen. Niet alleen de rijtuigen zijn cultureel erfgoed, maar ook de tuigage, de antieke kleding en de deelnemende warm- en koudbloedpaarden. De tocht is ca. 25 kilometer lang en gaat door het fraaie Groninger landschap met zijn karakteristieke dorpskernen, eeuwenoude buitenplaatsen, middeleeuwse kerken en uiteenlopende landgoederen. Het vertrekpunt is bij manege “De Woldstreek” in Schildwolde tussen 10.30 en 11.00 uur en de tocht eindigt tussen 16.00 en 16.30 uur bij de manege. De definitieve routebeschrijving zal in augustus worden afgedrukt in diverse kranten en bulletins en op de website van de Stichting Fraeylema Koetsentocht.

Veiligheidsregels

Langs de ruim 20-kilometer lange “tribune” is voldoende gelegenheid om de aanspanningen te bekijken metde voorgeschreven afstand van 1,5 meter van elkaar. Het advies is ook drukte te vermijden, thuis te blijven bij klachten en hygiënemaatregelen te nemen. Helaas kunnen de bezoekers onderweg de rijtuigen en paarden niet van dichtbij bewonderen. Dat geldt ook voor de 2 geplande stops; ook op de manege mag u niet bij elkaar in de buurt komen. Op twee plaatsen worden presentaties  gegeven tijdens het langsrijden van de rijtuigen. Meer details over de veiligheidsvoorschriften worden later bekend gemaakt.

Noteer vast in uw agenda: de 25ste Fraeylema Koetsentocht vindt plaats op 19 september 2020!

WORDT VERVOLGD