Paardenvirus gaat voor coronavirus

Paardenvirus gaat voor coronavirus

Paardenvirus gaat voor coronavirus: Fraeylema Koetsentocht viert 25-jarig bestaan op zaterdag 19 september

Louis van Kelckhoven • 11 juli 2020, 15:14 • Groningen DvhN

HS krant

De Fraeylema Koetsentocht door Midden-Groningen heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een hippische gebeurtenis van nationale allure dat bezoekers uit binnen- en buitenland (België en Duitsland) trekt.

,,We durven het aan’’, zegt pr-vrouw Gabrielle Ecury uit Borgercompagnie. ,,We gaan het gewoon doen. De Fraeylema Koetsentocht wordt gereden, maar wel met inachtneming uiteraard van de hygiëneregels. Mijd drukke plekken, blijf thuis met klachten en houd afstand.’’

Rijtuigen en paarden niet van dichtbij bekijken

De Koetsentocht heeft van zichzelf al alles mee om ook in tijden van corona door te kunnen gaan. ,,Het is een buitenevenement waar het afstand houden eigenlijk al is ingebouwd’’, legt Ecury uit. ,,Verschil met voorgaande jaren is dat bezoekers op de route en bij de twee geplande stops, rijtuigen en paarden niet van dichtbij kunnen bekijken.’’

,,De aanspanningen verzamelen niet op het terrein voor de Fraeylemaborg. Altijd een schitterend plaatje, maar bij de borg is dan toch net even te weinig ruimte om voldoende afstand te kunnen houden.’’

Gerekend wordt op dertig deelnemende combinaties

Inmiddels hebben zich zo’n twintig combinaties van wat wordt genoemd het ‘rijdend erfgoed’, aangemeld. ,,We rekenen uiteindelijk op dertig deelnemers, evenals in voorgaande jaren’’, aldus Ecury.

Start en finish van de Koetsentocht is manege De Woldstreek aan de Schildwolderdijk in Schildwolde. Daar vertrekken de aanspanningen tussen half elf en elf uur ‘s ochtends, om daar rond vier uur ‘s middags terug te keren. Dan heeft het rijdend erfgoed zo’n 25 kilometer afgelegd door het Groninger landschap met buitenplaatsen, middeleeuwse kerken en landgoederen.

Liefhebbers van paarden- en mensport

Niet alleen rijtuigen, maar ook de tuigage , antieke kleding en de aangespannen koud- en warmbloedpaarden zijn cultureel erfgoed. De Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerei controleert evenals voorgaande jaren veiligheid en authenticiteit van rijtuig en kleding en de conditie van paarden en tuigage.

De Fraeylema Koetsentocht is een kwart eeuw geleden in het leven geroepen door liefhebbers van de paarden- en mensport Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries (geen familie). De tocht trekt elk jaar veel publiek. De definitieve route volgt eind augustus, begin september.