Rijtuigenbezitters laten het afweten / DvhN 31.8.2020

Rijtuigenbezitters laten het afweten: geen feestelijk jubileum Fraeylema Koetsentocht (maar zet 4 september 2021 in je agenda)

Louis van Kelckhoven • 31 augustus 2020, 16:12 • Groningen DvhN

Tot voor kort zag het er naar uit dat het 25-jarig jubileum van de Fraeylema Koetsentocht door zou kunnen gaan, maar het coronavirus zet daar nu toch een streep door. foto fraeylema koetsentocht

De Fraeylema Koetsentocht schaart zich ter elfder ure in de lange rij evenementen die als gevolg van het coronavirus niet door kunnen gaan.

In juli was de organisatie nog optimistisch dat de vijfentwintigste Fraeylema Koetsentocht op zaterdag 19 september aanstaande kon worden verreden. Er hadden zich al combinaties aangemeld voor het evenement dat van zichzelf toch al behoorlijk coronaproof is.

De Koetsentocht is een buitenevenement waar het afstand houden, door de afstand tussen de rijtuigen, al is ingebouwd. De traditionele stops waarbij het publiek rijtuigen en paarden van dichtbij kan bekijken, waren vanwege het virus al geschrapt.

Het vorstelijke plaatje

De combinaties zouden zich ook niet zoals voorgaande jaren op het voorterrein van de Fraeylemaborg posteren voor het vorstelijke plaatje en publiek werd op voorhand gevraagd afstand van elkaar te houden. Start en finish waren zoals te doen gebruikelijk bij manege De Woldstreek in Schildwolde.

,,Maar de rijtuigbezitters komen uit het hele land’’, zegt pr-vrouw Gabrielle Ecury uit Borgercompagnie, ,,en mensen geven aan niet het risico te willen lopen om het coronavirus naar Groningen te verspreiden, of dat juist mee terug naar huis te nemen.’’

Ontzettend jammer

Op de laatst gehouden vergadering is daarom besloten de Fraeylema Koetsentocht van 2020 te laten vervallen. Ecury: ,,Voor het organiserend comité is het ontzettend jammer dat het dit jaar geen 25-jarige jubileumtocht kan worden, zoals het plan was.’’

Als alles meezit en het virus tegen die tijd onder controle is, wordt de jubileumtocht 25 jaar Fraeylema Koetsentocht op 4 september 2021 verreden met alle bijbehorende toeters en bellen.