Tel. 088 88 55 011

Digitaal persbericht Bokkeblad

Fraeylema Koetsentocht: jubileumtocht met een jaar uitstel

Het gaat er nu eindelijk van komen: de organisatoren van de Fraeylema Koetsentocht kunnen eindelijk gelauwerd worden. In 2020 bestond de indrukwekkende en altijd druk bezochte Fraeylema Koetsentocht van een zeer hoog niveau maar liefst 25 jaar. Na een aantal jaren koetsentocht met plaatselijke en regionale menners en een jarenlange organisatie in stilte en actief in besturen op het gebied van paardensport, staken de jubilarissen Co van Rooyen, Roel de Vries en Dirk de Vries na de Slochterjaarmarkt van 1995 de hoofden bij elkaar om deze unieke collectie koetsen en rijtuigen eens voor langere tijd op de Groningse kaart te zetten en verbonden hier de naam Fraeylema koetsentocht aan. En met succes, want bezoekers komen uit ons hele land en Duitsland naar Groningen om met deze historische museumstukken, getrokken door paarden of pony’s, kennis te maken en deze uitgebreid en kosteloos te bewonderen.

Zoals bij bijna alle activiteiten gooide het coronavirus afgelopen jaar ook bij dit evenement roet in het eten, maar gelukkig ziet het er naar uit dat de voorschriften van de afgelopen periode nu voorbij zijn. En gelukkig maar, want de oorspronkelijke bestuursleden, liefhebbers van historisch gerei, die de Koetsentocht helemaal zelf hebben opgebouwd, kunnen nu hun taken overdragen aan een nieuw bestuur, dat ondersteund wordt door een flinke groep vrijwilligers. Ook dit jaar hebben we voor de bezoekers weer “een tribune” met een lengte van ca. 25 kilometer, waar de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Bovendien zijn er maatregelen genomen om de ophoping van bezoekers op stopplaatsen te voorkomen, het publiek te begeleiden en worden er, indien nodig, openbare toiletten opgesteld.

Terug in de historie

Zoals gebruikelijk worden er historische, rijdende en zorgvuldig bewaarde aanspanningen aan het publiek gepresenteerd, zoals bijvoorbeeld meer dan 100 jaar oude postkoetsen, kerkbrikken, bierwagens, huif- en boerenkarren, Oostenrijkse rijtuigen en diligences, vanaf de bok gemend op het stemgeluid van ervaren koetsiers. Een jury van de Vereniging van Traditioneel Gerij beoordeelt de aanspanningen op veiligheid, authenticiteit, conditie van de paarden en tuigage. Koetsiers en hun passagiers presenteren zich in historische kledij. Ook het massief gespierde en werklustige Groninger Stamboekpaard is te bewonderen. De lunch is een mooie gelegenheid om deze rijdende museumstukken, paarden en pony’s van dichtbij te bekijken en in gesprek te gaan met de koetsiers. De koetsen en rijtuigen kunnen getrokken worden door één paard of een span van twee, vier of zes paarden of pony’s. Daarnaast zijn ook dit jaar weer enkele oldtimer automobielen van de partij. De start vindt plaats bij de manege in Schildwolde en de tocht eindigt bij De Fraeylemaborg in Slochteren. Het is indrukwekkend om deze tocht mee te maken in het schilderachtige Groningse landschap met tal van buitenplaatsen, landgoederen en middeleeuwse kerken.

Eigenaars van historische aanspanningen, die mee willen doen, kunnen zich nog tot eind augustus aanmelden via de website  www.fraeylemakoetsentocht.nl. Telefonisch contact: 088 88 55 011.