Tel. 088 88 55 011

Eemslander: Fraeylema Koetsentocht voor 25e keer

Slochteren, 31 augustus 2021

Bezoekers uit het hele land kunnen zaterdag weer met volle teugen genieten van het 25-jarig jubileum van de Fraeylema Koetsentocht.  De route gaat vanuit Slochteren door het fraaie, landelijke gebied van Noord-Nederland. 

Verschillende paarden- en ponyrassen, waaronder het Groningse paard, kunnen bewonderd worden. Liefhebbers van historische aanspanningen, museumstukken die vaak meer dan honderd jaar oud zijn, hebben er twee jaar op moeten wachten, omdat het coronavirus roet in het eten gooide. 

Bijzonder is dat de initiatiefnemers en oorspronkelijke organisatoren -Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries- die ruim 25 jaar geleden deze rit op de Groningse kaart hebben gezet, op deze jubileumtocht op een bijzondere manier worden geëerd voor hun jarenlange inzet. De jubilerende bestuurders hebben inmiddels hun stokje overgedragen aan hun opvolgers.
Het huidige organiserend comité heeft een ruim 23 kilometer lange route uitgezet langs eeuwenoude gebouwen, rustieke landschappen en een programma ontwikkeld met veel variatie en mooie sfeerelementen.

Bezoekers kunnen genieten van rijdende museumstukken, zoals postkoetsen, huif- en boerenkarren, kerkbrikken, diligences, Oostenrijkse en Zwitserse rijtuigen en bierwagens, en dit jaar ook weer een prachtige brandweerwagen. Ook oldtimer automobielen doen mee. Koetsiers en passagiers presenteren zich in passende, historische kledij. Aan de versieringen van tuigage en lantaarns is de rijkdom van de bezitter af te lezen: er is koper- of zilverbeslag en er zijn verschillende familiewapens.

Koninklijk tintje
Oud-Oranje zorgt voor een koninklijk tintje in deze jubileumtocht: Maar liefst vier koninginnen uit de Nederlandse geschiedenis hebben besloten met hun aanwezigheid deze jubileumtocht extra cachet te geven. Ze rijden mee in de tocht en tijdens de lunchpauze in Siddeburen worden de hoogheden uitgebreid voorgesteld aan het publiek. Aan het einde van de tocht zijn ze ook nog te bewonderen bij aankomst op de Fraeylemaborg.

De tocht start om 10.30 uur vanaf Manege De Woldstreek in Schildwolde en rijdt via het Slochterdiep naar de Hoofdweg in Slochteren. De tocht gaat van daaruit via Schildwolde en Hellum naar Siddeburen. Na het passeren van het Ufkenshuis zal tijdens de lunchpauze een presentatie van de vier Oranje hoogheden en de deelnemers zijn op het terrein naast het Medisch Centrum.. Daarna wordt de tocht vervolgd naar Noordbroek, om via Meinardi en de Slochterweg weer terug te keren naar het eindpunt op de Fraeylemaborg.
Op het voorterrein van de borg worden de prijswinnaars van deze tocht bekendgemaakt en de jubilarissen in het zonnetje gezet, en zijn de aanspanningen en de vier koninginnen ook nog te bewonderen.