Tel. 088 88 55 011

Fam. Prins: Van springruiter naar stalhouder

Fam. Prins, een bekende naam in de paardenwereld. We nemen jullie mee van het begin, via bijzondere ritten naar zelfs de filmcarrière van de fam. Prins en hun paarden.

Vorige week waren we op bezoek in de nieuwe manege van de familie Prins in Delfzijl. Harm Pieter zwaait al vanaf 1980 de scepter in de manege in Delfzijl. De eerste jaren in dienst van de vereniging. Sinds enkele jaren is de familie Prins eigenaar van manege Delfzijl.
Vader Harm Pieter werkt samen met zijn drie zonen: Dirk, Pieter en Harm. Zo nu en dan springt dochter Annelies ook nog eens bij.
Pieter is bedrijfsleider op de manege in Veendam, dat ook tot het bedrijf van de familie behoort.

Vader Harm Pieter heeft het paardenvirus van huis uit meegekregen. Op hun boerderij waren paarden. Daar werd mee gemend, gewerkt en op gereden.
Harm Pieter heeft de driejarige opleiding als instructeur in Ermelo gevolgd en is daarna in Duitsland gaan werken, eerst in een handelsstal en vervolgens in een springstal.
Met deze ervaring begon Harm Pieter in 1980 als instructeur in Delfzijl.

Naast het rijden onder de man heeft hij al jong kennis gemaakt met het stalhouderswerk. Vol enthousiasme vertelde hij over de Sinterklaasintochten in Veendam.
Als deelnemer aan de noordelijke concoursen kon hij ademloos genieten van de tuigpaarden in diverse rubrieken. Zonder na te denken kon hij de vele namen van de toen beroemde tuigpaarden opnoemen.

Bijzondere ritten & fam. Prins

In 1988 deed de manege in Delfzijl mee aan een tocht vanaf de universiteit in Groningen naar de Ostfriese havenplaats Greetsiel. De reis met de coach van stalhouder Jan Kuipers maakte de reis terug met Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van de Groninger universiteit, naar zijn geboorteplaats Greetsiel. Een achttal ruiters op paarden van de manege begeleidden  de driedaagse terugreis van Ubbo Emmius.

Na deze tocht is er een spontane samenwerking ontstaan tussen stalhouderij Kuipers en de manege Delfzijl. Je kunt stellen dat na deze samenwerking, springruiter/instructeur begon met het stalhouderswerk.

Fraeylema Koetsentocht & fam. Prins

Sinds meerdere jaren is de familie Prins een bekende deelnemer aan de Fraeylema Koetsentocht. We hebben vaak hun prachtige boulevardtram mogen bewonderen.
Met dit prachtige rijtuig was de familie Prins een vaak geziene aanspanning op de CTA’s (concours traditionele aanspanningen) van het NVTG.
Inmiddels staan in het koetshuis in Delfzijl diverse rijtuigen voor rouw en trouw.

Filmcarrière & fam. Prins

Het is niet alleen bij het stalhouderswerk gebleven. Stalhouderij Prins heeft in de filmindustrie reeds een goede naam opgebouwd. De première was in de Nederlands speelfilm Redbad. Hierin speelden de paarden van de familie Prins een heldhaftige rol.
Daarna traden de Prinsen op in diverse films en reclamespots van o.a. Bol.com., Kruimeltje en Silverstar van Britt Dekker. Afgelopen zomer reed de beroemde stalhouder met een aanspanning naar Venetië in Italië, om een scene te spelen in een speelfilm.
Uit dit alles is een nauwe samenwerking ontstaan met een Engelse producer die voor alle kostuumfilms paarden en rijtuigen levert.

We kijken uit naar de tweede september, waar wij de fam. Prins weer kunnen begroeten met een aantal paarden op onze eigen Fraeylema Koetsentocht.

April 2023                   FOTO: fam. Prins