Tel. 088 88 55 011

Fraeylema Koetsentocht: Noord-Nederland maakt zich op voor jubileumeditie

Bezoekers uit het hele land kunnen op 4 september met volle teugen genieten van het 25- jarig jubileum van de Fraeylema Koetsentocht. De route gaat door het fraaie, landelijke gebied van Noord-Nederland, waar je diep kunt ademhalen in de schone, frisse lucht! Verschillende paarden- en ponyrassen, waaronder het Groningse paard, kunnen bewonderd worden – zelfs van dichtbij. Liefhebbers van historische aanspanningen, museumstukken die vaak meer dan 100 jaar oud zijn, hebben er 2 jaar op moeten wachten, omdat het coronavirus roet in het eten gooide. Maar dit jaar komen ze weer aan hun trekken!

Bijzonder is dat de initiatiefnemers en oorspronkelijke organisatoren – Co van Rooijen, Roel de Vries en Dirk de Vries – die ruim 25 jaar geleden deze mooie rit op de Groningse kaart hebben gezet, op deze Jubileumtocht op een bijzondere manier worden geëerd voor hun jarenlange inzet en dat hebben ze verdiend! De jubilerende bestuurders hebben inmiddels hun stokje overgedragen aan hun opvolgers.

Het huidige organiserend comité heeft een ruim 23 kilometer lange route uitgezet langs eeuwenoude gebouwen, rustieke landschappen en een programma ontwikkeld met veel variatie en mooie sfeerelementen! Bezoekers kunnen genieten van rijdende museumstukken, zoals postkoetsen, huif- en boerenkarren, kerkbrikken, diligences, Oostenrijkse en Zwitserse ruituigen en bierwagens, en dit jaar ook weer een prachtige brandweerwagen. Ook oldtimer automobielen doen mee. Koetsiers en passagiers presenteren zich in passende, historische kledij. Aan de versieringen van tuigage en lantaarns kun je de rijkdom van de bezitter aflezen: er is koper- of zilverbeslag en er zijn verschillende familiewapens.

Koninklijk tintje

Oud-Oranje zorgt voor een koninklijk tintje in deze jubileumtocht: Maar liefst vier koninginnen uit de Nederlandse geschiedenis hebben besloten met hun aanwezigheid deze jubileumtocht extra cachet te geven. Ze rijden mee in de tocht en tijdens de lunchpauze in Siddeburen worden de hoogheden uitgebreid voorgesteld aan het publiek. Aan het einde van de tocht zijn ze ook nog te bewonderen bij aankomst op de Fraeylemaborg.

Uniek Gronings evenement

Rijtuigen- en koetsenbezitters komen al ruim 25 jaar uit het hele land naar Groningen om deel te nemen aan dit unieke evenement. Ook het publiek komt van heinde en verre om deelgenoot te worden van dit bijzondere spektakel. Een evenement dat de moeite van een bezoek zeker waard is! De paarden en pony’s hebben gouden karakters, worden bestuurd op het stemgeluid van de koetsiers, zijn glanzend gepoetst en de manen zijn prachtig ingevlochten. Natuurlijk is er, ook bij de Fraeylema Koetsentocht op 4 september, rekening gehouden met de voorgeschreven landelijke maatregelen: houd anderhalve meter afstand van elkaar en als dat niet lukt, is er een mondkapjesplicht!

Tekst en uitleg voor bezoekers

Het evenement is een bijzondere dag in de natuur; deelnemende paarden en rijtuigen kunnen op verschillende stops van dichtbij bewonderd worden. Bezoekers krijgen uitgebreid tekst en uitleg en kunnen hun ogen uitkijken op door warm- en koudbloedpaarden of pony’s getrokken koetsen en rijtuigen, die dateren van 1850 tot 1930! Ze kunnen worden getrokken door één paard of door een span van twee, vier of zes paarden of pony’s en op het stemgeluid van ervaren koetsiers. Onder leiding van een zeer ervaren jurylid van de Vereniging van Traditioneel Gerij wordt een oordeel over veiligheid, authenticiteit, conditie van de paarden en tuigage gegeven.

Programma en route

De tocht start om 10:30 uur vanaf Manege De Woldstreek in Schildwolde en rijdt via het Slochterdiep naar de Hoofdweg in Slochteren. De tocht gaat van daaruit via Schildwolde en Hellum naar Siddeburen. Na het passeren van het Ufkenshuis zal tijdens de lunchpauze een presentatie van de vier Oranje hoogheden en de deelnemers zijn op het terrein naast het Medisch Centrum.. Daarna wordt de tocht vervolgd naar Noordbroek, om via Meinardi en de Slochterweg weer terug te keren naar het eindpunt op de Fraeylemaborg.

Op het voorterrein van de borg worden de prijswinnaars van deze tocht bekendgemaakt en de jubilarissen in het zonnetje gezet, en zijn de aanspanningen en de vier koninginnen ook nog te bewonderen.