Tel. 088 88 55 011

Stichting Fraeylema organiseert koetsentocht / interview MG Nieuws

Midden-Groningen Nieuws

Bericht van Twan Siertsema / 16.8.2023

KLIK OP ONDERSTAANDE FOTO VOOR DE VIDEOLINK

Stichting Fraeylema organiseert koetsentocht / interview MG Nieuws

Binnenkort is het weer zo ver; “de koetsentocht”. Op 2 september 2023 gaat het jaarlijks terugkerend evenement weer van start. Verschillende paarden en pony’s gaan door de straten van Midden-Groningen met hun aanspanningen. Met op de bok de koetsiers en in de rijtuigen personen die eruit zien als in de vorige eeuw. De Stichting Fraeylema Koetsentocht stimuleert het rijdend houden van het Nederlands en Groninger erfgoed. De naam en de activiteiten zijn gerelateerd aan de prachtige Fraeylemaborg in Slochteren.

“We vertrekken vanaf de Paardensportvereniging in Schildwolde. Vervolgens maken we een rondrit door de Woldstreek, wat gewoon een prachtige omgeving is om te rijden en waar de koetsiers ook hun rijtuigengoed kunnen laten zien. Het is tenslotte gewoon geweldig om te zien hoe het publiek daar op reageert. We hebben elk jaar rond de 6000 mensen aan publiek langs de weg staan.” vertelt Nelly Boer, secretaris van Stichting Fraeylema.

Aan het eind van de tocht komen de aanspanning aan op de borg in Slochteren. Waar een presentatie wordt gehouden. De deelnemers kunnen hun aanspanning laten beoordelen door de jury. Bij de beoordeling wordt in elk geval naar de veiligheid gekeken. Maar koetsiers met een authentieke aanspanning kunnen uiteraard ook meedoen zonder zich te laten beoordelen.

“Het is niet gewoon een optocht van rijtuigen achterelkaar aan, maar het is ontstaan uit de behoefte om de klassieke rijtuigen en aanspanning zo origineel mogelijk op de weg te houden. In Nederland hebben we daar ook een vereniging voor; Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij (NVTG). Die vereniging heeft vastgelegd waar een rijtuig aan moet voldoen en daar wordt dan vervolgens ook op gejureerd.” aldus Bé Bekkering, bestuurslid van stichting Fraeyla.

Aanmelden kan nog steeds. Je kan je aanmelden als gast of aanmelden als je mee wilt rijden met je aanspanning. Dat kan via de website van de Fraeylema Koetsentocht. Ook sponsoren zijn nog welkom. Stichting Fraeylema is een stichting met een klein budget en ze willen de deelname graag gratis houden. Daardoor is de stichting afhankelijk van sponsoren die hun daarin willen steunen.